Saturday, 7 April 2012

Eerste paar dagen.

Daar ben ik dan weer met de eerste foto's, dankzij neef een kabeltje om de foto's van de camera op de computer te krijgen.
De dag dat we aankwamen, was lekker druk op de weg..en dan te bedenken dat de spits al over was...inderdaad ik ben niets meer gewend.

Natuurlijk komen we hier om familie te zien, maar er zijn toch altijd van die culinaire kleinigheden die je als emigrant best mist.
Een van onze eerste tripjes is dan ook meestal naar de snack bar...voor de zo gemiste frikadelletje speciaal, Jos met curry en ik met ketchup.
Dan op naar de volgende culinaire stop...de Hema, de welbekende tompoes en natuurlijk een stukje appelgebak, Jos met slagroom ik met noten.
Uiteraard dit niet allemaal op dezelfde dag..dat is hoop ik duidelijk ;-) en vandaag (Zaterdag) was Apeldoorn aan de beurt.
Eerst gezellig de Zaterdagmarkt, even langs oude bekende plekjes en dan naar Elly.
Na 10 jaar heb ik nog altijd contact met Elly, elkaar leren kennen als moeders van onze kleuters op het schoolplein, we werden vriendinnen en na 10 jaar Canada nog altijd contact.
We zien elkaar elke keer als ik in Nederland ben en inmiddels een traditie opgebouwd...
De echte Chinese Loempia..even iets anders dan de spring roll van de Canadese Chinees.
Zowel van formaat als van smaak....die eten we bij Elly en familie.
 En dan moeten tussen als het gesnack en gesnaai toch steeds weer constateren dat of Nederland de laatste 10 jaar enorm is veranderd of dat wij enorm veranderd zijn, maar we lopen steeds tegen dingen aan waar we toch maar raar van opkijken.
Het meeste heeft te maken, met krapheid en onbeschoftheid op de wegen, drukke straten, luide Nederlanders, tuurlijk weten we dat we hier voor een glas water moeten betalen, dat je geen gratis 2e bakje koffie krijgt en dat je van Nederlandse koffie, spontaan krullen in je haren krijgt..zo sterk.
Ook weten we heus nog wel dat gebruik van het toilet in winkels niet gratis is..maar wat we bij de HEMA zagen dat sloeg toch alles.
Geen idee of het in alle HEMA's is, maar hier bleek dus dat je niet zo maar even de toiletruimtes in kon lopen, er zat ook geen breiende dame...maar er was een hele installatie neergezet.
Net als bij een zwembad of metro station, staat er een poortje, met van die metalen buizen die meedraaien.
Je betaald..en je loopt door het poortje..daar ligt vervolgens aan de andere kant je wisselgeld.
Vervolgens krijg je het betaalde geld terug in de vorm van korting, als je een kopje koffie gaat drinken in het restaurant.
Let op..je gaat dus eerst plassen en dan koffiedrinken, het gebruik van toilet NADAT je een bakkie gedronken hebt..gaat de korting dus "down the drain" want dan heb je gewoon pech gehad.
Of je gaat niet naar het toilet..zo'n krent ben je ik dan ook wel weer.
.......zucht..ik hoor hier niet meer.

13 comments:

 1. drooling even without translation Astrid!

  Dede

  ReplyDelete
 2. yep...ik mis alleen de frikandel :) met curry natuurlijk ;)

  ReplyDelete
 3. hm, interessant om te lezen en hetzelfde zal me wel te wachten staan als ik er in juni weer ben.. (dan is het alweer bijna 3 jr geleden).. ik ga me wel een beetje bezorgd maken, want ik heb al min of meer afgesproken dat ik er 4 maanden zal blijven.. (want tja, die onbeschoftheid, drukheid, betalen voor wc en tweede bakje etc. dat zal wel weer even wennen zijn..), maar ja, de haringen, hagelslag, vlaaien etc. zullen het wel goed moeten maken :)

  ReplyDelete
 4. Het eerste is heel herkenbaar, drukte, onbeschoft etc. had het hekje bij de hema nog niet gezien en ja, frikandel speciaal, curry of ketchup, maakt niet uit.
  Natuurlijk mis ik ook wel eens wat, maar ik ben zo dankbaar dat ik in dit geweldige land mag verblijven. Heb voorlopig genoeg van NL. Ga lekker genieten van familie en vrienden en dan straks weer fijn "naar huis".

  ReplyDelete
 5. Bedankt Astrid voor het leuke verhaal,heel leuk om het te lezen!!
  Als je op de binnenweggetjes rijd,is het net of je op het fietspad zit zo smal.
  Wat mij ook opviel was dat het ned. taalgebruik op borden en plaatjes steeds meer in het engels is geschreven.
  En moet je ook nog naar de chinees?,daar kan ik altijd zo van genieten,en ja de snackbar niet te vergeten,alles wat daar ook maar te verkrijgen is,mmmmmmmmmmmn,bedankt voor het leuke verhaal,nog veel plezier daar!

  ReplyDelete
 6. Hahaha, het lijkt wel een vreet-reisje! Net als bij ons in december, we vielen van het ene gerecht naar het andere.
  Het systeem van toiletgebruik bij de Hema ken ik, niet van de Hema zelf, maar van de Duits "Rastst├Ąttes" (wegrestaurants) Daar is het al jaren zo dat zij dit systeem hebben.
  Je betaalt 50 eurocent, krijgt die ook in de vorm van een kaartje terug dat je dan weer bij het volgende wegrestaurant kunt gebruiken. Blijven ook lang geldig.
  Op zich handig.
  Ben benieuwd naar jullie verdere ervaringen!

  Groetjes uit een zonnig Canada!
  Claudia

  ReplyDelete
 7. Hmm frikadellen... Ik kende de poortjes ook al uit duitse wegrestaurants. Ik weet nog hoe boos ik was dat ik dubbel moest betalen omdat ik met mijn kleine jochie mee moest om te helpen.
  Geniet van het eten en van Nederland! Groetjes uit PEI, waar het niet zonnig is maar sneeuwt!
  (kan alleen maar anonymous posten hier)

  ReplyDelete
 8. haha!!! leuk he weer even terug in het oude land... hoop dat je ook van de leuke dingen geniet hoor!
  veel plezier!

  ReplyDelete
 9. tjee, bedankt voor je verslag. Het eten ziet er allemaal lekker uit, maar ik ben het wel me je eens wat betreft de rest. Het is nu twee jaar geleden dat we voor het laatste in NL waren en de poortjes bij de Hema is voor mij ook niet. Menno vroeg zich al af of het zoveel goedkoper is dan een breiende dame, maar dat zal bijna wel, anders zouden ze het niet gedaan hebben.
  Misschien zijn we wel verwend hier, ik weet het niet. Ik hoop dat jullie ondanks alles toch nog een gezellige tijd hebben!

  ReplyDelete
 10. Jullie zijn al in NL. Was ik helemaal vergeten. Meid heel veel plezier!
  En ik zie nu al dat ik voorlopig niet meer je blog ga lezen, want je foto's hebben een hele grote kwijl plek op mijn t-shirt gecreeerd. :p

  Geniet er van!

  @xxx

  ReplyDelete
 11. Hoi Astrid, heel veel plezier in Nederland. lach me kapot over die poortjes bij de wc hahha. Had dat nog niet gehoord. Wordt wel een beetje jaloers op je met al die lekkere dingen hmmmmmm.
  Zal voor ons nog een wel een tijdje duren voordat we weer terug gaan. Geniet nog lekker van Holland. groetjes

  ReplyDelete
 12. Hoi Astrid, ik zie dat je volop aan het genieten bent van de Nederlandse culinaire gerechten hahaha! Heel veel plezier!

  ReplyDelete
 13. hmmmm,ziet er goed uit allemaal,ik ben nog niet zo lang weg uit NL, dus ik hou het nog wel even vol,maar zo'n foto van een lekker stuk notentaart....hmmm....groetjes van linda

  ReplyDelete