Thursday, 14 June 2012

Hothouse

Al jaren stond erg hoog..zo niet bovenaan op mijn verlanglijst voor mijn tuin, een kas.
Ofwel zoals het hier heet..een hothouse, dat is een kas waar je dus in de volle grond je groenten/planten kweekt.

Jos beloofde mij elk jaar weer dat die kas er echt zou komen, maar steeds kwam er weer iets tussen waardoor hij geen tijd had.
We hadden het al helemaal bedacht, een oud graanhuisje die achter de bomen staat, zouden we naar de tuin verplaatsen, siding eraf..plastic erop.
Maar helaas, ook voor dit jaar zag ik de bui al hangen..het zou weer niet gaan lukken.
Zeker geen onwil..maar gebrek aan tijd.

Nu kan je er wel moeilijk over doen, maar het is geen onwil..het is gewoon niet anders, dus maak ik er maar grapjes over.
Zo vertelde ik dit verhaal tegen een klant en zei dat ik dit jaar weer mijn tomaten zou groeien achter plastic ipv in een kas.

Zegt ze ineens...ik heb een kas..en die staat nog op de farm (zij wonen sinds een jaar of 2 in het dorp, zoon woont op de boerderij) niemand gebruikt het, het staat daar te verweren..als je wilt mag je die wel hebben.
Nou dan krijg je spontaan kriebels in je buik.....ik helemaal blij.

Nu waren ze nog druk met zaaien, dus zei ze..ga eerst lekker naar Vegas en kom het ding halen als je terug bent..daar liet ik uiteraard geen gras over groeien, Woensdagavond kwam ik terug, Donderdag werken en Donderdagavond om 7 uur stonden we met een flatbed trailer bij ze voor de deur, vanwaar we achter hen aanreden naar hun boerderij.

De kas werd opgeladen, vastgezet en voorzichtig reden we terug naar huis, waar we ineens minder handen hadden om af te laden, maar Jos samen met Laurens en de tractor lukte het.( ik hielp ook mee..reed de trailer onder de kas vandaan )

Daar is tie dan.....mijn kas.
Er zit zelfs een ventilator in, dat als het te warm wordt, dat ding aanslaat en de hete lucht afvoert..nou ja moeten we nog wel even stroom naar de tuin brengen, maar het zit er toch maar in..evenals licht.
Maar goed dan staat het ding in je tuin..en dan zie je dit als je binnenkijkt..nog niet helemaal af zeg maar.
Maar dat afmaken is leuk werk...eerst ga je met de tractor achter de bomen, waar een hele berg poep mest ligt te "rijpen" daar laad je een bak van op en brengt het naar de kas.
Gelukkig is dat zo oud..dat het niet meer stink ofzo...lekker scheppen en omspitten, dan vervolgens met planken een soort van afscheiding/looppaadje maken..en voila de tomaten erin..samen met 2 soorten meloenen..en een druif.
En zo heb ik dan mijn langekoesterde kas, hopelijk veel tomaten, meloenen en wie weet over een paar jaar een druif.


Speciaal berichtje voor mijn moeder, mam ik heb er ook selderij ingezet..weet je nog dat we toen je hier soep maakte wij ons daar gek naar zochten?..nou ik heb het vanaf nu lekker zelf.

5 comments:

 1. Joeppie !!!! Een serre zoals ze het hier noemen .....
  Ik heb er ook een en ben er dol blij mee ...
  Ga er steeds eerder in werken en ben op zoek naar zaden dat ik er in de winter ook groenten van kan eten ...
  Liefs Yvonne

  ReplyDelete
 2. Helemaal top, nog meer eten van eigen grond.
  Veel succes er mee!!!en eet smakelijk straks.
  groetjes Dini

  ReplyDelete
 3. Ik vind het zo cool zoals jij alles doet!!!
  Een maggieplant is ook lekker voor in de soep, had mijn mam ook altijd.

  ReplyDelete
 4. Gaaf Astrid...lekkere tomaatjes, druif enz...Kijk er naar uit, nog maar 2 maanden ongeveer ;-)
  Fijn weekend

  ReplyDelete
 5. Ja knolselderij he? Dat is hier amper te krijgen. Ik vond het een tijdje geleden in de Poolse winkel en was zo blij als een kind. Gelijk een dikke meegenomen om verse soep van te maken en de rest heb ik in de diepvries gegooid voor de volgende keer.
  Ik heb knolselderij ook wel eens in dunne schijfjes met kerrie gebakken, ook lekker!
  Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst!

  ReplyDelete