Saturday, 16 June 2012

Touch down


We hebben de laatste tijd een beetje vreemd weer..het is niet koud..maar echt zomer is het ook even niet.
En net zoals in vele delen van het land, hebben we last van regen...overmatig regen.
Tuin schoffelen lukt zelfs nu niet omdat de grond als een grote plakbende aan mijn schoffel blijft hangen.
Tevens wil het met de omheining voor de schapen ook niet echt vlotten, telkens als we in de wei staan, gaat het onweren of regenen.

Gisteren was het zelfs heel erg...het regende de hele dag zo'n beetje af en aan..met de hele dag door waarschuwingen voor tornado's.
51 van die dingen waren gesignaleerd en een paar raakte de grond..ofwel een touch down.
 (deze foto is niet van mijzelf, maar geleend van CTV)

Gelukkig bleven ernstige ongelukken uit...verder dan een graan silo of een garage die de lucht inging en 100 meter verder weer naar beneden kwam, ging de schade niet.

Nu is een jaar of 6/7 geleden, Wakaw getroffen door een mega hagelbui, die ons huis destijds voorbij ging, maar het dorp werd in alle hevigheid getroffen en de schade was enorm.
Die schrik zit er bij vele mensen nog steeds in en gisteren leek het even tot een herhaling te komen.

Ik reed om half 7 naar huis, vanaf mijn werk en zag een zwarte wolk angstvallig dicht bij het dorp komen, tegen zessen begon het enorm te waaien, iedereen hield de wolken in de gaten er was tenslotte nog steeds een tornado watch.
Om half 7 werdt het aarde donker barste het geweld los...de regen kwam met bakken  uit de lucht.

Ons erf veranderde al snel in een rivier, ondertussen kreeg ik een textmessage van Lois, die in het dorp zelf woont dat het een bende begon te worden, zij woont in een huisje waar nog zo'n ouderwets kolenluik zit en het water liep via dat luik, met grote kracht haar kelder in.

Het duurde ongeveer een half uur en toen ging de regen over in hagel, slecht het formaat van een nickel, dus geen grotere schade, dan een paar moestuinen die vernietigd zijn.
De regen een ander verhaal, tussen de 50 en 80 mm is er gevallen binnen uur, daar is natuurlijk geen afwatering tegen bestand.

Hieronder een paar foto's, geen van de foto's zijn van mij, maar van een dorpsgenoot.
Een auto geparkeerd op straat tegenover de school.

 2nd Avenue, links het gemeente huis.


Hier zie je rechts de highway, tussen de aankomende auto en de struiken,zit een sloot. 


Daarna kwam de hagel, op deze foto slechts een dun laagje, maar er waren mensen die bijna 10 cm hadden liggen en vanmorgen nog hagelstenen op hun deck hadden.

 Van mij mag de zomer nu losbarsten...we hebben genoeg water gezien voorlopig.

5 comments:

 1. Eng voor de mensen in het dorp, vooral als je weet wat ervan kan komen. Voor mij mag de zomer ook komen, hier is het ook niet echt zomers...
  Fijne zondag

  ReplyDelete
 2. jeetje wat een ravage.
  Ik sta ervan te kijken hoe divers het weer overal is. Wij hebben hier al weken zomer, warm, droog, gewoon mooi. Weinig te klagen dus!

  ReplyDelete
 3. Ja het weer is erg extreem. Hier ook veel stortbuien die wel meer dan een uur duren. Heel veel water dus. Wij houden ons hart vast dat onze sump pit het allemaal aankan. Helemaal als de stroom weer eens uitvalt. De arme paarden die er maar in blijven staan, terwijl ze in de stal kunnen als ze dat willen. Maar dat zijn ze niet gewent, dus blijven ze buiten. Alleen als het onweerd zijn ze erg schrikkerig, wat ik me kan voorstellen, want ook dat is extreem. Een flits en meteen een knal, dus het zit heel dicht bij. We hebben 2 dagen geen internet gehad, de mast was geraakt.
  Laten we hopen dat het nu snel beter wordt. Ik ben toe aan zomer.

  ReplyDelete
 4. Claudia dat hadden wij ook...tot ik naar Vegas ging..toen veranderde het...misschien ligt het wel aan mij??lol

  ReplyDelete
 5. Ook in Alberta mag de zomer wel doorbreken! Gelukkig hebben wij nog niet van die hagelbuien of tornado's in de buurt gehad. Wel extreme donderbuien die lang aan hielden. Ik hoop dat de water schade snel verholpen wordt bij je buuf.

  ReplyDelete