Sunday, 1 July 2012

Nog meer raar weer.

Sommige hadden het misschien al gelezen op facebook, maar ook de afgelopen week hebben we weer "genoten" van het weer.
Het gekke is..het is zomer..daar is geen twijfel over, heerlijk warm tot knetterheet..en dat knetterheet zorgt dan weer voor de nodige grapjes van moeder natuur.

Vorige week kwamen de waarschuwingen, Saskatchewan zou veranderen in een tornadoparadijs voor de zogenaamde "Tornado hunters" van die idioten die tornado's opzoeken en volgen.
Vanuit amerika kwamen ze binnenrijden, vol verwachting voor wat Saskatchewan te wachten stond.

Nu deelden wij die opwinding niet echt, dat moge duidelijk zijn en een paar jaar geleden hebben wij een hele gemene blizzard meegemaakt die ons ontzag voor de spelingen in de natuur alleen maar heeft doen toenemen.

Maandag begon het al raar te doen, bliksem welke kant je ook uitkeek, de lichtflitsen leken overal te zijn, die nacht ook regen.
De volgende dag...superheet met toch wel wind en een hemel die zich aan het vullen was met  de vreemdste wolken in grijs tot zwart.
Rond 6 uur s'avonds barste het los, regen wind en nog meer samenpakkende wolken.

Na een dag radio met allerhande waarschuwingen en tips wat te doen bij een naderende tornado, krijg je of je nu wil of niet..toch wel kriebels in je buik.
De wind joeg en huilde om het huis..de wolken leken al lager en lager te komen..en rond half 8 viel de stroom uit.
Nu is dat eerst niet zo erg natuurlijk, dat hebben we wel vaker gehad en langer dan een paar uur duurde dat nooit.
We hebben olielampen altijd klaar staan en een houtkachel en bbq om te koken en warm te blijven als dat nodig zou zijn.
Dat is ook de reden dat ik altijd tegen Jos zijn idee inging om een generator te plaatsen, wat is een paar uurtjes zonder stroom?
Op Dinsdag zonder tv en licht dan maar  vroeg naar bed....om de volgende morgen te ontdekken dat er nog geen stroom was.
Dan wordt het al minder, want in ons geval betekend geen stroom, ook geen stromend water.
Wij halen ons water hier zelf uit de grond en dat wordt vanachter de stallen naar het huis gepompt en die pomp werkt op stroom
Tevens hebben wij in de kelder onder ons huis een instalatie staan die het overtollige water dat zich onder het huis verzameld opvangt in een bak en die bak wordt leeggepompt..althans zo hoort het te gaan..maar als er dus geen stroom is..werkt dat ook niet meer.
Met een emmer naar beneden, handmatig het overtollig water eruitscheppen voor het overloopt en dat water gebruiken om het toilet door te spoelen.

Net toen we ons af zaten te vragen of we met de perculator koffie zouden zetten op de bbq of de koffie van de avond ervoor op zouden warmen (een mens moet toch koffie hebben niet?) belden onze buren of we voor koffie kwamen.
Zij hebben uit de tijd dat ze varkens hielden een generator die het hele huis en stallen van stroom voorzien omdat ze anders geen verzekering kregen, de varkens zijn allang weg, maar de generator staat er nog.
Buuf had zelfs broodjes gebakken...ohhhh wat een zaligheid.

De Woensdag ging voorbij het werd Donderdag en nog hadden we geen stroom, diepvriezers dichthouden, koken op de bbq, het lukte allemaal wel, maar jongens een opfrissende douche zou toch wel welkom zijn.
Donderdag avond begon ik toch langzaam de moed te laten zakken, bedrijven waren dicht, zo ook de kapsalon en mijn spa.
En ineens...Donderdagavond 52 uur nadat de stroom uitviel...gingen ineens de lichten aan...wat een zaligheid.. het was vechten wie het eerste kon douchen.

Middernacht, allemaal frisgewassen, de wasmachine opnieuw aangezet want met een voorlader kun je dus geen was eruit halen en na 52 uur in de wasmachine had de inhoud een opfrissertje nodig.
 
De volgende dag zou hier in het dorp de graduation zijn, een groot festijn, met catering bedrijven, kapsalons, spa's op volle kracht werkend om voor de eindexamen jeugd het een onvergetelijke dag te maken.
Onvergetelijk is het zeker geworden, een grotere ramp voor deze kinderen is niet denkbaar..om half 10 in de ochtend..ging de stroom WEER uit.
Gelukkig had Arlene, de eigenaresse van de kapsalon en mijn huurbaas heel vlot een generator geregeld.
De lokale catering verplaatste naar een gebouw waar ze op gas konden koken en zo kwam alles die dag toch goed.
Na 7 uur ging de stroom weer aan...precies op tijd voor de plechtigheden van die avond.

Hier wat foto's van "onze" luchten, ik heb ze van facebook gehaald, waar ze al vlot circuleerden, genomen door diverse tornado hunters.

Bovenstaande foto is duidelijk een touch down.

De reden dat wij Vrijdag ineens weer zonder stroom zaten..is deze.

Wat er precies gebeurt was geen idee..misschien lagen deze zijtakken al om, maar braken de kabels pas later?
Inmiddels hebben we alweer 2 etmalen stroom..maar Jos hoeft mij niet verder te overtuigen, een generator gaat er komen.
Eerst dachten we dat we er twee nodig hadden, een bij de well en een ander bij het huis, maar omdat er een gasleiding pal naast de stroompaal loopt die het erf en huis van stroom voorziet, kunnen we een aardgas generator daar plaatsten die dan het hele erf, stallen en huis van stroom voorziet.
Nu hadden we nog geluk, maar wat als dit in de winter gebeurd was? onze houtkachel houd ons warm, maar kan niet voorkomen dat als de stroom zo lang uit is dat pijpen in het huis bevriezen en onze drinkvooraad in de kelder zal niet lang ijsvrij blijven.

Het is een fikse uitgave...vrees dat een vakantie naar Nederland er voorlopig even niet inzit..maar de volgende stroomuitval, wil ik graag degene zijn die de buren kan uitnodigen voor koffie en eigen gebakken broodjes.
Uiteraard pas nadat ik frisgewassen uit de badkamer kom ;-)

6 comments:

 1. wat een "avontuur" Astrid, ik zou echt doodsangst uitstaan bij zulk een tornado.
  Gek he ...dat we pas als zulke dingen gebeuren weten wat we missen , en hoe afhankelijk dat we er van zijn>

  groetjes
  Marleen

  ReplyDelete
 2. Astrid, je schrijft heel leuk over nare dingen ;-)
  Wat een verhaal en gelijk heb je hoor: die generator heb je gewoon nodig!

  ReplyDelete
 3. Echt een ervaring rijker, na zo lang zonder stroom te hebben gezeten. Erg goed dat je toch een generator aanschaft, wel duur, maar noodzakelijk! Wat een heftige luchten, niets voor mij, zou er doodsbenauwd van worden.
  Groetjes, Ineke

  ReplyDelete
 4. Ik zou het in mijn broek doen met tornado's om me heen! En dan ook geen stroom, wat luguber! Er had allang een generatorretje gestaan :-) Goed dat er komt :-)

  ReplyDelete
 5. Ohohohoh, ik had al meegelezen op facebook en bij mezelf gedacht dat ik ook blij was dat ik in het saaie Nederland zat.... Wat een avontuur zo. Inderdaad, die generator lijkt me een must bij jullie. Wel prachtige foto's, dat dan weer wel.

  Groetjes
  Anly

  ReplyDelete
 6. Het is nog nooit voorgekomen dat de stroom zolang uit was als afgelopen week, evenals de vele tornado's en waarschuwingen ervoor.
  Grappig eigenlijk dat juist toen we in Alberta woonden we vaker zonder stroom zaten dan hier, daar hadden we wel een kleine generator, maar hier was het nooit nodig..tot aan nu blijkbaar.
  Maar volgens mij is over de hele wereld het weer wat van slag...dit is ons deel (hoezo geluk hebben hahahahah)

  ReplyDelete