Sunday, 11 March 2012

April?? of toch niet?

Ik had het al een paar keer genoemd over deze winter, dat het dit jaar uitzonderlijk mild was, heerlijk van mij mogen er voortaan altijd zulke winters komen.
Maar nu is het wel heel verwarrend aan het worden, vanmorgen werden we wakker van geluid...en nee dat was niet de wekker.
Buiten in de boom voor ons slaapkamer raam zat een koolmees de dag in te zingen EN we hebben al ganzen over zien komen.

Aan de natuur zou je denken dat het April is, dus handelen we maar zo en genieten van elke dag.
Vanmorgen was het aan de noordkant van het huis 6 graden, voor op het terras was het 20.( in de zon dan he.)

De sneeuw zakt (het zakt eerst in elkaar voor de zg "run off" als het smeltwater gaat stromen) en mijn kasje komt alweer met zijn hoogste punt boven de sneeuw uit.

Nou ja toen hebben we maar net gedaan of het April was, op naar de stal, de hoeven van de geiten knippen en gelijk maar een injectie met worm en parasiet vernietiger.
Inmiddels staan alle jonge van vorig jaar apart, vonden ze niet leuk trouwens, ik heb ze dus nu pas gescheiden van hun moeder.
Verder staan de aanstaande moeders in een aparte stal en als het zo doorgaat, gaat de staldeur binnenkort open en kunnen ze weer naar buiten.

Om het lentegevoel helemaal compleet te maken, ga ik morgen de kuikens bestellen, 50 vleeskippen, 50 nieuwe legkippen en 10 kalkoenen, ophalen doen we pas in Mei...want het kan dan voorjaar lijken, de kans dat we nog een "foot" sneeuw krijgen is er zeker nog.
Maar voor nu dus genieten.....van het vroege voorjaar en van de Northern lights..
Deze foto is niet van mij, maar van een kennis/dorpsgenoot
Northern lights boven Wakaw.

7 comments:

  1. ook hier al een heerlijk lentegevoel. De regen van vandaag en een temp van 10 graden zal er hopelijk voor zorgen dat de laatste sneeuw wegsmelt.
    Donderdag zou het zelfs 20 graden worden!!!
    Ik denk maar zo, vorig jaar nam de winter geen einde en hadden we in april al snowdays, dit jaar mag het dan wel anders zijn. Ook fijn.
    Gisteren al koffie buiten gedronken, heerlijk gewoon!

    ReplyDelete
  2. wat ik me nu afvroeg... hoe wordt een kip nu een legkip, de ander een vleeskip en de derde weer een soepkip....

    ReplyDelete
  3. bedoel worden ze dan ook anders gevoerd of gehouden?

    ReplyDelete
  4. Het ras bepaald wat voor soort kip je "in de pan" hebt.
    Elke kip legt eieren, maar niet elke kip legt er evenveel gedurende haar leven.
    Een legkip, bv leghorn of ISA brown, zijn kippen die een hoog leggehalte hebben.
    De leghoorn is een superlegger (witte eieren) en een gespierde dunne kip.

    De vleeskip (Cornish X) is een kip die sneller groeit en zo gekweekt is dat er meer vlees aanzit.
    Na 10 tot 12 weken zijn zij al groot genoeg om geslacht te worden.

    Een soepkip, tja ik denk niet dat je nu Ernst en Bobby bedoelt, daar kun je elke kip voor gebruiken, maar als je legkippen ouder zijn en minder leggen, zijn ze eigenlijk alleen nog goed voor soep...als braadkippetje zijn ze niet zo lekker.

    Wij eten onze legkippen niet, ik vervang ze elk jaar en geef zodra de nieuwe gaan leggen, de oude meestal weg.

    Voor wat betreft eten, ze krijgen allemaal hetzelfde, wij krijgen van boeren vaak hun screenings, het laatste uit hun graanbins, dat is een mix van graan, linzen, erwten en soms koolzaat.
    Ik gooi dat door de graanmaler en dit voer ik aan de kippen. tevens alle etensresten, maar daar ben ik voorzichtiger mee, de legkippen krijgen wel rijst, aardappelen, fruitschillen etc, maar bv geen restje eten waar uien inzitten, eieren kunnen die smaak aannemen en dat kan niet natuurlijk.

    Ook lopen leg en vleeskippen buiten, zodat ze ook gras, worpjes en andere beestjes op kunnen scharrelen.

    ReplyDelete
  5. Ik ben weer heel wat wijzer. Zou een vleeskip niet lekkerder zijn als ie langzamer groeit en wat ouder wordt? Ik heb altijd het idee dat je dan van die plofkippen krijgt.
    Het is bij jullie niet zo als in de industrie dat ze in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk moeten groeien lijkt mij.
    Hou oud zou een kip eigenlijk worden? Als je hem niet slacht?
    Houden ze na een jaar dan op met leggen of is het zo beduidend minder.
    Je zult me wel een duffe vinden, maar ik weet eigenlijk niks van kippen af en na zo'n verhaal ga ik er over nadenken.

    Haha, nee niet die soepkip van Ernst&Bobby, maar ik denk misschien is dat ook nog een speciaal ras.
    Goh nou heb ik weer wat om over na te denken!
    Persoonlijk vind ik kippen een beetje eng. Ja je hoort het goed, ik raap elke vogel op die hier tegen ons raam vliegt, maar een kip......????
    Ik vind ze wat griezelig! Maar ach... gegrilled dan weer niet.
    Leuke uitleg Astrid!

    ReplyDelete
  6. Een vleeskip groeit juist sneller, het is zelfs zo dat hij/zij niet ouder wordt dan een jaar..dan geeft het hart het op.
    Het beste is ze met 3 mnd te slachten.

    Een legkip kan veel ouder worden, maar na een jaar of 4 is ze klaar met leggen.
    Het eerste jaar is topproductie, daarna verminderd het snel, omdat ik op de eieren vertrouw, vervang ik ze elk jaar, maar er zijn genoeg mensen die kippen voor de lol hebben, zij houden ze dan langer of nemen bv de oude van mij.

    Ik heb ook kippen voor de heb...zo heb ik een zwart witte kip, zij blijft tot ze een natuurlijke dood sterft.
    Verder heb ik een koppel Barnevelders, dit ras had ik als eerste kippen toen we pas getrouwd waren en toen bleek dat ik ze hier ook kon krijgen, moest ik ze hebben...ook zij blijven voor altijd.
    Verder heb ik nog een koppel kalkoenen, van die bruine..het mannetje is zo groot het lijkt wel een struisvogel..ook zij blijven.
    En dan natuurlijk mijn parelhoenders....die zijn ook voor het mooi.

    Kippen zijn lief..en hun geluidjes heel ontspannend...kom eens langs als je in de buurt ben ik laat je het zien ;-)

    ReplyDelete
  7. Haha, ja als ik in de buurt ben...
    Een hele lieve vriendin in NL heeft tot voor kort altijd kippen gehad, dus ik kwam ze wel eens tegen... Wel erg interessant allemaal! Veel geleerd!

    ReplyDelete