Sunday, 22 January 2012

Malanka (Маланка)

Gisteren, Zaterdag avond werd hier in Wakaw, Malanka gevierd,  het Ukrainian Nieuwjaar.
Wakaw is van oorsprong een dorp waar 100+ jaar geleden, mensen uit de Oekraine en Hongarije neerstreken...nog steeds zeer aktief in het in stand  houden van hun afkomst.
Ik breek mijn tong over de achternamen....maar doe mijn best.
Officieel was het Ukrainian nieuwjaar vorige week, maar om wat voor reden dan ook werd dat in Wakaw, gisteravond gevierd.
Het is een avond met optreden/uitvoering van de Ukrainian dansgroep  eten, drinken een band, uiteraard doorprices (weggevertjes) en grote prijzen waar je lootjes voor koopt, die de pot van de dansclub spekt.
Wij wilden er ook graag naar toe..en ik dacht dat er kaarten genoeg waren, groot was de teleurstelling toen 2 weken geleden al bleek dat de kaarten uitverkocht waren..en er zelfs een wachtlijst opgesteld was.
Shoot...dat werd niets...helaas.

Zaterdagochtend ben ik aan het werk en praat met mijn klant over dat het zo jammer was dat we te laat waren voor kaarten.
Nu zitten haar 2 dochters ook op die dansclub en terwijl de meisjes hun haar ingevlochten werd, liet zij zich verwennen met een pedicure.
Oh zei ze...ik geloof dat er een familie een paar kaarten teruggegeven heeft..zal ik even bellen?
Kreeg gelijk vlekken in mijn nek geloof ik...als dat toch eens zou kunnen.
Nou nog geen 10 minuten later kon ik wel dansen...3 kaarten werden mij toegezegd...snel Lois bellen of ze meewilde..zo niet zouden we Laurens meenemen.
Helaas voor Laurens...kwam Lois gezellig mee en zo waren we om 6 uur bij de Malanka viering.

Eerst een borrel (cola) toen een klein koortje, waar we geen woord van verstonden, daarna via een buffet, je bordje vullen met koolrolletjes, perogies, salades, Ukrainian worstjes enz.
Terwijl we zaten te eten, kwamen ze langs met lootjes voor de prijzen, een prijs was een mand met drank (blijven ze belangrijk vinden hier), de andere prijs was een tuinkarretje gevuld met goodies, als tegoedbonnen, (ook eentje van mij;-) ) shampoo, fotolijstjes, gereedschap, skistokken om te wandelen, geurkaarsen, thermotas, sporttas, koffie mokken voor in de auto...enz enz. Ik kocht  voor beide prijzen een streng lootjes.

Na het eten kwamen de dansers...uiteraard laten de kleintjes je hart smelten...zo schattig.
Dat het niet alleen de kleintjes zijn, die plezier aan het dansen hebben bleek al snel, alle leeftijden waren vertegenwoordigd.
Muziek lijkt op Trojka hier, Trojka daar van Drs Spee, maar dan zonder die verschrikkelijke stem en iets sneller.....nou ja het heeft er iets van weg.


 Ik weet het foto's zijn niet echt van top kwaliteit, maar het geeft een idee.
Na het optreden van de dansgroep begon de band te spelen...country maar ook muziek in de stijl van de avond.
En toen kwam de verloting...ik zei nog Ik ga wat winnen..ik voel het..nu voelde ik natuurlijk niets, maar zou wel heel graag dat karretje (en de goodies) willen winnen natuurlijk.
Nou en toen kwam het nummer....ik kreeg het ineens stikheet...DAT WAS MIJN NUMMER....yahoooo ik won inderdaad de kar.
 Dat was natuurlijk helemaal gaaf..kreeg de grijns de rest van de avond niet van mijn gezicht af..
Als afsluiter was er nog een dans, wij hadden het al eens eerder meegemaakt op een bruiloft, ik weet niet hoe het heet, maar iedereen staat in een kring...en elke keer komt er een of meerdere personen in de kring..dansen heel even...en gaan dan weer de kring uit.
Leuk is dat iedereen die ooit aan Ukrainian dance gedaan heeft, het niet kan laten en de kring ingaat..het verhaal gaat dat de violist blijft spelen tot zijn snaren gebroken zijn...de muziekant van gister speelde inderdaad tot zijn strijkstok het begaf....geweldig.

Ter afsluiting nog een midnight lunch...blijf het een vreemde naam vinden...hoe kun je nu midden in de nacht lunchen..maar goed..behalve het tijdstip leek het een lunch, koffie  broodjes, ham, kaas, augurken enz..en toen was het over en tijd om naar huis te gaan...wat een onverwacht leuke avond...
Volgende week Chinees nieuwjaar in Saskatoon...we blijven hier oud en nieuw vieren.

2 comments:

  1. Geweldig is dat, iedere maand een ander "Oud & Nieuw" En zeker ook lekker gegeten!!

    ReplyDelete
  2. wat grappig, wist niet eens dat er zo veel verschillende nieuwjaarsvieringen waren!
    En wat een mazzelaar ben jij! Ooit eens aan gedacht in de Lotto te spelen???
    Gefeliciteerd!! Echt leuk!

    ReplyDelete